Apple hiti s popravilom napake v aplikaciji FaceTime, ki omogoča prisluškovanje

Apple je zaznal napako v svoji aplikaciji FaceTime, ki je omogočala kratko prisluškovanje uporabnikov, tudi če se prejemnik ni oglasil na klic.

V nekaterih primerih bi ciljan iPhone poslal video, brez vedenja prejemnika. Podjetje Apple je povedalo, da so že pripravili popravek, ki bo vključen v posodobitev, ki bo izšla prihodnji teden.

Do takrat je Apple za enkrat izključil možnost skupinskega klica za uporabnika aplikacije FaceTime.

O napaki so najprej poročali na spletnem blogu 9to5Mac.  Ugotovili so, da do nje pride če oba uporabnika uporabljata različico 12.1 Applovega operacijskega sistema ali novejšo. Tehnika vključuje uporabo programske opreme za skupinski klepet, kar očitno zmede programsko opremo v aktiviranje mikrofona, čeprav prejemnik klic ni sprejel.

Prisluškovanje se samodejno zaključi, ko se klic prekine, če predolgo zvoni brez javljanja. Poleg tega, da se mikrofon sam vključi brez naše vednosti, je možno tudi, da aplikacija brez našega dovoljenja pošlje video klicatelju. 9to5Mac je poročal, da če pritisnemo na gumb in želimo blokirati klic ali pa ugasniti našo napravo, bo FaceTime avtomatsko poslal video klicatelju.

apple

V izjavi so predstavniki Appla povedali novinarjem, da se zavedajo obstoja napake in so še pripravili popravilo, ki bo izdano v okviru posodobitve programske opreme, ki bo izšla konec tega tedna.

Na družbenih omrežjih je mnogo uporabnikom priporočalo, da si naj vsi imetniki telefona iPhone do takrat izključijo aplikacijo FaceTime, kar lahko storijo v nastavitvah naprave. Odkritje napake je sovpadalo z dnevom Nacionalne zasebnosti, ki ga praznujemo 28. januarja.

Apple v zadnjem času vodi aktivno kampanjo s katero hočejo prepričati ljudi, da skrbno varujejo osebne podatke uporabnikov. Na nedavni prireditvi Consumer Electronics, ki je potekala v Las Vegasu, so postavili ogromen reklamni pano na katerem je pisalo: “Kar se zgodi na vašem iPhonu, ostane na vašem iPhonu.”

Če ste uporabnik iPhona bodite previdni in raje do nove posodobitve izklopite aplikacijo FaceTime.

5/5 - (1 vote)