Kateri so celiakija znaki, ki jih morate nujno upoštevati

Celiakija znaki niso tako tipični, da bi jo lahko takoj prepoznali, je pa to nevarna bolezen. Tukaj si poglejte, kako prepoznati celiakijo in kako ukrepati če sumite, da jo imate vi ali vaš otrok. Ker gre za avtoimuno bolezen, jo je treba resno obravnavati. Celiakija znaki so preobčutljivost na gluten in izdelke iz pšenice, zaprtost, driska, hujšanje, depresija, alergije, bruhanje in anoreksija ter da otrok ne napreduje v rasti. Ti znaki niso specifični in se mariskdaj niti ne pojavijo, zato je to bolezen res težko odkriti in boste vi najbolje vedeli, kaj se z vami ali z otrokom dogaja ter to povedali zdravniku, da bo opravil primerne teste in se prepričal, ali gre za to bolezen.
celiakija znaki

Če se celiakijo dokaj hitro odkrije, jo je lažje zdraviti kot potem, ko je že precej napredovala, ker lahko naredi veliko škodo organizmu in pusti trajne posledice. Če postane kronična, je v nekaterih primerih ni možno ozdraviti. Zato so celiakija znaki še kako pomembni in morate na njih biti res pozorni.

Celiakija znaki se lahko pojavijo že zgodaj pri dojenčku, ki ima ves čas drisko, joka, bruha, ne dobiva na teži in ima krče v trebuhu. Dostikrat ima veliko izpuščajev in rdečice ter alergij. To je znak, da je nekaj narobe s prehrano in da je morda preveč zgodaj dobil za prehrano pšenične glutenske izdelke. S tem je treba takoj prenehati in upoštevati dieto za to bolezen ki je brezglutenska hrana, ki jo je v trgovinah vse več.
Celiakija znaki se lahko pojavijo tudi precej kasneje, ko z leti človek postane alergičen na gluten. Največkrat je tudi tukaj vzrok pretirano uživanje glutenske hrane in se mora takoj upoštevati brez glutenska dieta ter tudi zdravljenje, ki ga odredi zdravnik. Vedno več je tudi spletnih trgovin, ki ponujajo dobro hrano za take bolnike ter svetujejo, kaj narediti v primeru, da to bolezen imate.
Rate this post