Glukozamin in hondroitin – sinergistična kombinacija za zdravje sklepov

Naravna snov, ki se nahaja v našem telesu, predvsem v vezivnem tkivu hrustanca, ter v nekaterih živalskih strukturah, se imenuje glukozamin. Njegova vloga je ključna za zdravje sklepov, saj pomaga pri ohranjanju hrustanca ter preprečuje prekomerno obrabo in degeneracijo sklepov. Dodajanje glukozamina v prehrano lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin v sklepih ter izboljšanju gibljivosti. Hondroitin pa je sestavina sklepne ovojnice, ki pomaga pri zaščiti sklepov pred stiskanjem in obrabo. Hkrati pomaga hrustancu zadrževati vodo, kar spodbuja njegovo proizvodnjo ter izboljšuje njegovo gibljivost.

Hondroitin ščiti sklepe in spodbuja tvorbo hrustanca skupaj z glukozaminom

V kombinaciji skupaj delujeta sinergistično, kar pomeni, da skupaj zagotavljata največjo učinkovitost pri preprečevanju razgradnje ter spodbujanju regeneracije hrustanca. Zato je kombinacija teh dveh snovi še posebej uporabna pri bolečinah, povezanih s sklepi. Gre za snovi, ki lahko spodbujata tvorjenje hrustanca, kar je ključno za zdravje sklepov. Zato se uporabljata kot preventiva in tudi za zdravljenje športnih poškodb in ostalih težav s sklepi. Te snovi lahko izboljšata funkcijo sklepa ter preprečita obrabo hrustanca, kar lahko zmanjša bolečino v kolenih in drugih sklepih ter prepreči zoženje sklepne špranje.

Kapsule za zdrave sklepe in preprečevanje poškodb

Najpogosteje se uporabljata za zdravljenje bolečin v sklepih. Sestavljena sta iz glukozaminijevega klorida, ki se pridobiva iz rakovih lupin, ter hondroitin sulfata. Ti snovi so v obliki kapsul, ki vsebujejo tudi želatino, magnezijev stearat in ne vsebujejo glutena, škroba, sladkorja, soli, kvasa, mleka in mlečnih izdelkov, soje in drugih umetnih dodatkov. Priporočena dnevna količina znaša 1 kapsula na dan. Te snovi so koristne za splošno zdravje, za preprečevanje starostnih težav s sklepi ter tudi za športnike, ki se želijo zaščititi pred poškodbami. Glukozamin in hondroitin v kapsulah sta prehransko dopolnilo, ki sta pomembna sestavina kostnega hrustanca. V eni kapsuli je 500 mg glukozamin sulfata in 400 mg hondroitin sulfata, kar je primerno za dnevni odmerek. Sestavine teh kapsul vključujejo glukozaminijev klorid, ki izvirajo iz rakovih lupin, hondroitin sulfat, želatino kapsul in magnezijev stearat.

Glukozamin

Ključni gradnik hrustanca in drugih vezivnih struktur v telesu

Priporočena dnevna količina je ena kapsula na dan, ki ne sme biti prekoračena. To prehransko dopolnilo ne nadomešča uravnotežene in raznolike prehrane, pomembna sta tudi zdrav način življenja in raznolika prehrana. Diabetiki, osebe z boleznimi srca, z glukozno intoleranco, ki se zdravijo s kumarinskimi antikoagulanti ter astmatiki, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom zaradi morebitnih stranskih učinkov. Če opazite kakršne koli stranske učinke, kot so slabost, omotica, glavobol, izpuščaji kože, prekinite z jemanjem izdelka. Kapsule shranjujte v prostorih, ki so nedostopni za otroke in na sobni temperaturi pod 25°C in jih zaščitite pred direktno svetlobo.

Glukozamin je aminosaharid, ki predstavlja enega izmed najpomembnejših gradnikov hrustanca in drugih vezivnih struktur v našem telesu. Zaradi svoje ključne vloge pri nastanku kit, vezi, kosti, sklepne tekočine ter drugih delov telesa, ta snov igra zelo pomembno vlogo v gradnji sklepov. V telo jo lahko vnesemo preko različnih pripravkov, ki vsebujejo hitin iz skeleta lupinarjev ali pa izvlečke žitaric. Uporabljamo jo lahko v obliki tablet, kapsul ali krem. Kremo lahko nanašamo neposredno na predela sklepov, kjer se uporablja topikalno, medtem ko se tablete in kapsule zaužijejo oralno.

Vse te oblike glukozamina pomagajo pri ohranjanju zdravja sklepov, saj izboljšujejo njihovo gibljivost in preprečujejo prekomerno obrabo. Zaradi svoje učinkovitosti se uporablja kot dodatek k prehrani, pri čemer igra ključno vlogo pri gradnji sklepov in zdravju vezivnega tkiva. Priporoča se posameznikom z osteoartritisom in revmatoidnim artritisom, zlasti starejšim ljudem. Vendar pa se lahko uporablja tudi pri mlajših posameznikih, predvsem za preprečevanje obrabe hrustanca zaradi športnih ali drugih obremenitvah sklepov.

Koristne lastnosti za ohranjanje hrustanca in protivnetni učinki

Glukozamin deluje tako, da pomaga ohranjati hrustanec in zmanjšuje propadanje molekul, ki tvorijo ogrodje vezivnega tkiva. Nekatere raziskave kažejo, da lahko glukozamin spodbuja tudi razvoj hrustanca in njegovih sestavnih delov. Poleg tega naj bi imel tudi protivnetne učinke, kar ga naredi primernega za uporabo pri revmi, venskem popuščanju ter pooperativni rehabilitaciji sklepov. Z njegovo uporabo lahko zmanjšamo vnetje in bolečine v sklepih, izboljšamo gibljivost ter preprečimo nadaljnjo degeneracijo hrustanca. Večina ljudi, ki jemlje glukozamin, ne doživi stranskih učinkov, prav tako pa ni strupen. Čeprav se večinoma pridobiva iz morskih lupinarjev, ni nevarnosti alergijske reakcije pri ljudeh, ki so alergični na lupinarje. Pri nekaterih ljudeh, ki so zelo občutljivi, se lahko pri jemanju glukozamina pojavijo težave, vendar te niso nevarne.

Uporaba glukozamina pri diabetikih

Vprašanje uporabe glukozamina pri diabetikih se pogosto pojavlja zaradi možnega vpliva na krvni sladkor. Previdnost je priporočena, vendar pa se glukozamin kot zdravilo lahko varno uporablja tudi pri tej populaciji po posvetu z osebnim zdravnikom. Prav tako je pri pacientih s tveganjem za srčno-žilne bolezni, astmatikih in pacientih, ki jemljejo določena zdravila (zlasti antikoagulante, kot je varfarin), priporočena previdnost.

Številne študije in pričevanja uporabnikov kažejo, da je glukozamin učinkovit pri zmanjševanju bolečin in izboljšanju funkcije sklepov pri bolnikih z osteoartrozo, če se ga jemlje v ustreznih odmerkih. Vendar pa je njegova uporaba omejena pri bolnikih s hujšimi oblikami osteoartritisa, saj se pri takšnih bolnikih pojavi občutno zmanjšanje medsklepnega prostora. Evropska agencija za zdravila je prav tako potrdila, da sta tako glukozaminijev klorid kot glukozaminijev sulfat učinkovita pri lajšanju simptomov pri bolnikih z blagimi do zmernimi oblikami osteoartroze kolena.

Rate this post