Kompresor v skoraj vsakm domu

Kaj je kompresor?

Gre v bistvu za delovni stroj, ki je nepogrešljiv v industriji, pa tudi doma. Načeloma jih delimo v dve skupini. Ena skupina so pretočni, druga pa prostorninski kompresorji. K slednjim spada tudi batni kompresor, ki je še najbolj poznan. Njegova značilnost je premo gibanje bata v valju, ki na ta način spreminja delovni prostor. Namen tega stroja je, da se pri snoveh, ki so stisljive, povečuje energija. S tem pa se povečuje tudi gostota in temperatura snovi. Hkrati pa se zmanjšuje prostornina. Tak primer je na primer zrak. Področje uporabe pa je poleg zraka še vodna para, gorilni plini, industrijski plini in hladilne snovi. Poznamo več različnih vrst kompresorjev in sicer batni kompresor, Rotaciski kompresor, membranski kompresor in turbinski konpresor.

Zmogljiv kompresor je eden najbolj uporabnih orodij doma in na potovanju. Imate lahko velikega ali majhnega za na pot, kakršnega pač rabite. Z njim lahko napolnite vse pnevmatike, zračnice, žoge, čistite, barvate in še marsikaj drugega. Močan kompresor je namenjen bolj večjim obremenitvam kot so polnjenje traktorske gume, avtomobilske, čiščenje večje površine ali za peskanje ter barvanje. Šibkejši pa so bol za na pot da napolnijo gume, čolne, blazine ter žoge, seveda pa lahko  z njimi delate skoraj vse enako kot z močnejšimi, le dlje časa je treba čakati da se napolni kakšnja avtomobilska ali druga guma.

konpresor

Kompresor je sestavljen iz več delov oziroma elementov, ki vsak zase skrbijo, da deluje, tako kot mora. Glavni sestavni deli vsakega kompresorja so: elektromagnetni ventil, varnostni ventil, regulator tlaka, nepovratni ventil, bat, manometer, tlačne lopatice, tlačno stikalo, zračni filter,, jermenica, elektromotor… Kompresor deluje tako, da se pri stisljivih snoveh, kot je na primer zrak, povečuje energija. Lahko v eni stopnji, lahko pa v več stopnjah. Pri temse povečuje energija,  povečujeta pa se tudi tudi gostota in temperatura snovi. Specifična prostornina pa se zmanjšuje. To je razlog, da je treba pri stroju dodati električno energijo, ali pa kakšno drugo delo, ki se v valju spremeni v tlačno energijo.

Rate this post