Nadstreški in kombinacije materialov

Izbira nadstreška je po navadi funkcionalne narave. Nadstreški se dandanes največkrat uporabljajo za zaščito avtomobila, pri vhodu v hišo in pa tudi na balkonu, njihov namen je predvsem zaščita pred zunanjimi vremenskimi vplivi. So pa nadstreški lahko, tako kot ograje, dekorativne narave. Dober nadstrešek danes izdelan lahko v kombinaciji lesa, kovine ter umetnih materialov kot je recimo leksan.

Izvajalci danes poskrbijo za vse, potreben izračun statike, postavitev točkovnih temeljev ter montažo nadstreška, ki so po našem naročilu lahko odprtega ali zaprtega tipa v kombinaciji z različnimi materiali. Kovinski nadstreški so ob montaži antikorozijsko zaščiteni. Pri nadstreških izbiramo tudi postavitev oziroma izdelavo streha in sicer se srečamo z vprašanjem enokapne ali dvokapne strehe. Enokapna streha se največkrat uporablja pri nadstreških za avto ali pa balkonskih nadstreških, dvokapna streha pa se uporablja predvsem pri samostoječih objektih, ki so tudi večji objektih, od same statike objekta pa je odvisna tudi izbira kritine, potreben je razmislek tudi o odvodnjavanju deževnice ter potrebnih žlebovih.

Izbira materiala nadstreška je pomembna iz vidika vzdrževanja nadstreška če pogledamo primerjavo med lesenim in kovinskim nadstreškom, potrebuje les ki je naravni material zagotovo določeno nego ob nenehnih vremenskih vplivih, česar pri kovini ni. Pri sami obliki nadstreška se z linijami lahko tudi malo poigramo in tako popestrimo oziroma dodamo svojo noto k oblikovanju oziroma končnemu izgledu našega doma in pripadajočih objektov, lahko pa oblikovanje nadstreška prepustimo oblikovalcem. Nadstreški so vedno bolj priljubljeni kot del našega dnevnega prostora ki je večkrat v kolikor imamo prostor podaljšan v našo teraso. Z izbiro nadstreška lahko na terasi dobimo dodaten prostor, ki je zaščiten pred vremenskimi vplivi, ki je lahko naša jedilnica, dnevna soba ali prostor za igro. Pri izbiri nadstreška imejmo v mislih statičnost ter trpežnost materialov, posvetujmo se s strokovnjaki s področja gradnje, statike ter oblikovanja in bo nadstrešek zagotovo dobra izbira za našo prihodnost.

Rate this post