Odkup železa – cena vas bo prepričala!

Železo je kovina, ki jo človek ceni in s pridom uporablja že od začetka bolj intenzivne obdelave te kovine v času železne dobe. V zadnjem času je vrednost železa narasla, koliko stane odkup železa pa povemo v nadaljevanju.

Kaj je železo?

Železna doba, ki je sledila kameni in bronasti dobi razvoja človeka in uporabe orodij, predstavlja zadnjo v seriji prazgodovinskih obdobij. Začela se je približno 14.000 let nazaj in zajema obdobje razvoja naprednejših oblik orožja in orodja iz železa.

Železo je kovina, ki jo pridobivamo iz železove rude, na srečo pa, vsaj zaenkrat ne moremo govoriti o njegovem pomanjkanju. Kar pa seveda ne pomeni, da je njegova cena nizka. Sodi namreč med kovine, ki jih lahko ponovno uporabimo (kar je bolj trajnostno od izkopavanja rude), zato je v razmahu tudi odkup železa. Cena železa raste, v zadnjem času dosega vrednosti kot že dolgo ne, dejavnikov, ki vplivajo na samo ceno železa je več. Med dejavniki zagotovo izstopa cena vrednosti naftnih derivatov, ki omogočajo izkop železove rude. Cene teh v zadnjem času rastejo in pričakuje se, da bodo še naraščale.

 

odkup železa cena

 

Ali se odkup železa res splača?

Mnogi posamezniki se vsaj enkrat letno srečajo z večjimi čistilnimi akcijami doma (in garaže). Pri tem pa se pogosto vprašajo, ali naj gredo v odkup železa. Cena se trenutno giblje med 200 in 300 evri na tono materiala. To pa ni zanemarljivo malo, kajne? Glede na trenutne razmere pa lahko celo pričakujete, da bo cena za odkup celo narasla.

Na samo vrednost odkupa železa vpliva predvsem kakovost oziroma ohranjenost materiala, pa tudi stroški odvoza slednjega. In kaj vse pravzaprav sodi med proizvode za odkup – bistvenih omejitev ni, če seveda izdelek res vsebuje železo. Najboljše je, da stopite v neposreden stik s podjetjem, ki odkupuje železo in pošljete povpraševanje. Običajno lahko oddajate vse kovinske izdelke, vključno z vrtnim in kmetijskim orodjem, kovinskimi ograjami, deli delovnih strojev, radiatorji in celo hladilniki.

Prepričani smo, da imate prostor v katerem ste že nakopičili vsaj nekaj železa. Običajno ob čiščenju takšnega prostora ljudje pomislijo na delo in težave, le redko pa pospravljanje takega prostora vidijo kot priložnost za zaslužek. Čeprav je prav to. In zakaj za spremembo ne bi z odpadki zaslužili prav vi?

Rate this post