Kako se zdravi odprta rana na nogi

Odprta rana na nogi nastane zaradi manjših poškodb nog, pri katerih se koža razpara, kar omogoči zraku ali bakterijam vstop v spodnje tkivo. Odprta rana na nogi je nevarna, zato jo morate takoj razkužiti, za kar je najboljši antiseptik v obliki smrekovega mazila Smrekovit. Običajno se ta poškodba zaceli sama od sebe v tednu ali dveh, občasno pa se koža ne zaceli in nastanejo razjede, ki so lahko precej boleče. Niso samo grde rane in povzročajo zoprn občutek, ampak so lahko tudi simptom resnejšega osnovnega zdravstvenega stanja. Vendar ne skrbite – nekateri načini zdravljenja in domača zdravila lahko pomagajo pri celjenju razjed na nogah.

odprta rana na nogi
Odprta rana na nogi je rana, ki se razvije na zlomljeni ali poškodovani koži. Običajno so bolj izrazite tik nad gležnji, na notranji strani nog. Razen kožnih poškodb, se lahko razjede na nogah razvijejo tudi kot posledica osnovnega zdravstvenega stanja. Nekatere najpogostejše bolezni, ki povzročijo nastanek razjed na nogah, vključujejo venske in arterijske bolezni. Venska bolezen je ena najpogostejših osnovnih vzrokov za razjede na nogah. Predstavlja približno 80 % primerov razjed na nogah. Bolezen ven je običajno posledica okvarjenih venskih zaklopk. Ko žile ne morejo potiskati krvi proti srcu, teče nazaj v noge, kar sčasoma povzroči razjede.
Arterijska bolezen je druga bolezen, ki sproži razjede na nogah. Ta odprta rana na nogi predstavlja 15 % razjed na nogah in je posledica zamašenih arterij v nogi, ki zavirajo pretok krvi v spodnjih tkivih. Razjede na nogah lahko nastanejo tudi zaradi zdravstvenih stanj, kot sta sladkorna bolezen ali revmatoidni artritis.
Najpogostejši simptomi, ki spremlja odprta rana na nogi, so otekanje gležnjev, otekla in povečana vena na kateri koli nogi, teža v nogi, noga začne boleti, če dolgo stojite, sprememba barve na nogi, razdražena ali luskasta koža, koža okoli razjed začne otrdeti in se luščiti. Ti simptomi se pogosto razlikujejo po resnosti. Čeprav večina razjed na nogah običajno izgine v nekaj dneh, se nekatere morda ne zacelijo. Vedno je bolje poskusiti čim prej pozdraviti razjede na nogah, da preprečite nadaljnje zaplete. Za to jih morate najprej diagnosticirati.

Rate this post