Ortodontsko zdravljenje v petih korakih

Ortodont je zobozdravnik, ki se je specializiral za odpravo nepravilnosti na zobeh in čeljustih. Več o tem, kako izbrati dobrega ortodonta in o odgovorih na najpogostejša vprašanja si preberite na https://www.ezobozdravnik.si/ortodont. V tem zapisu pa vam bomo opisali postopek ortodontskega zdravljenja, ki je praviloma v vseh ambulantah podoben.

ortodont

Najprej se opravi pregled v ortodontski ambulanti. Skozi pogovor in pregled stanja zob, čeljusti in čeljustnega sklepa dobi ortodont prvi vpogled v morebitne nepravilnosti. Sledi še rentgensko slikanje zob, ki omogoča vpogled v vse strukture čeljusti in zob.

Na podlagi pridobljenih podatkov se lahko naredi načrt zdravljenja. V sklop načrtovanja sodi tudi odtiskovanje zob in čeljusti, na podlagi katerih se naredi tridimenzionalni študijski model. Nekateri ortodonti za skeniranje uporabljajo 3D skenerje, kar je za paciente bistveno bolj prijetna izkušnja. Pogosto se naredi tudi fotografija obraza in zobovja. V tej fazi je vse pripravljeno in se lahko začne zdravljenje.

Ortodont na posamezne zobe s posebnim lepilom prilepi nosilce zobnega loka, ki jim pravimo tudi zvezdice. Ko so vse zvezdice nameščene sledi namestitev zobnega loka, ki ima najpomembnejšo vlogo pri poravnavi zob. Zobni lok na posamezne nosilce ortodont pripne z barvnimi gumicami. Zdravljenje se tako začne.

Sledi faza ortodontskega zdravljenja, ki traja približno dve leti. Seveda je to obdobje odvisno od vsakega posameznika oziroma od nepravilnosti, ki jih mora odpraviti ortodont. Kontrolni obiski ortodonta so zato zelo pomembni, saj na njih ortodont spremlja napredovanje zdravljenja in prilagaja zobni lok in nosilce.

Ko so zobje poravnani in je griz pravilen, je zdravljenje zaključeno. Vendar se s tem obiski ambulante in skrb za ravne zobe še niso končali. Sledi še obdobje retencijskega vzdrževanja novega položaja zob. Pogosto se na zadnjo stran zob nalepi retencijski žični aparat, ki ne izvaja sil na zobe, ampak samo skrbi, da zobje ostanejo v pravilnem položaju. Poznamo pa tudi retencijske opornice, ki se vstavijo v usta le občasno. O načinu in dolžini retencijskega zdravljenja se odloča ortodont, ki vam bo tudi povedal, kako pogosti bodo kontrolni pregled.

Rate this post