Peleti za prihajajočo zimo

Peleti so oblika biomase s katero lažje zakurimo ogenj, so namreč zelo gosti in imajo zelo nizko vsebnost vlage. Peleti se uporabljajo v sodobnih pečeh za ogrevanje stanovanj in tudi v elektrarnah za proizvodnjo električne energije. Peleti se v elektrarnah uporabljajo namesto premoga, saj so okolju bolj prijazni. Kako pa sploh nastanejo peleti in iz kakšnih materialov so? Nastanejo s stiskanjem lesne biomase, ki jo morajo predhodno pravilno pripraviti. To biomaso potisnejo v posebno napravo, ki z visoko temperaturo deluje na material in povzroči, da se biomasa oblikuje v pelete, ki so na zunaj gladki. Vseeno je kakšen les izberemo za proizvodnjo peletov, saj v procesu mletja uničijo strukturo lesa. Izdelujejo pa se skoraj iz vse vrste lesa.

peleti

Peleti po evropski zakonodaji, ne smejo vsebovati recikliranega lesa ali kakšnih drugih neprimernih primesi. Sestavljeni so samo in izključno iz neobdelanega lesa. Če je med lesom kakšna barva ali kakšna druga zmes, potem pri kurjavi peletov izpuščamo škodljive emisije v zrak, kar pa ni naš namen ali cilj.  Peleti se vse več uporabljajo tudi v domačih pečeh, kaminih in podobno, saj niso škodljivi za okolje. Če na primer primerjamo kurilno olje s peleti, ugotovimo, da je energijska vrednost 2 kg peletov vredna enako kot 1 liter kurilnega olja. Kar pa v praksi pomeni, da pri uporabi peletov prišparamo, saj je kurilno olje precej dražje.

Dandanes se vsi borimo proti škodljivim emisijam in izpustom v okolje, saj želimo obvarovati okolje pred škodo. Čeprav je škoda že velika, pa ni potrebe da škodo še povečujemo. Zato so peleti dobra izbira za kurjavo in odličen nadomestek kurilnega olja. Vsekakor se tako finančno kot tudi ekološko vse bolj nagibamo k uporabi peletov in opustitvi ostalih škodljivih kurilnih sredstev. Peleti so prav tako obnovljiv vir energije in so primerni v vsakem pogledu za sodobnega potrošnika. Ostaja pa odprto vprašanje – kaj pa gozdovi in množična uporaba peletov?

Rate this post