Zakaj otroci plišaste igrače potrebujejo za svoj razvoj

Plišaste igrače imajo velik pomen v življenju vašega otroka. Zato je nakup moderno oblikovanih plišastih igrač pametna naložba, ker imajo otroci radi plišaste igrače. Ampak zakaj? Ker otroci vedo, da plišasti kužek ali princeska predstavlja živo bitje, se lahko povežejo z njim in jim pripišejo čustva. Igranje s temi prijatelji jim omogoča, da otroci raziskujejo svoje kompleksne občutke. Igranje s plišastimi igračami in punčkami lahko otrokom pomaga pri raziskovanju in lažjem izražanju svojih občutkov in čustev. Plišaste igrače so mehke in spominjajo na prava živa bitja, zato se otroci in celo opice lahko z njimi poistovetijo. Nekateri imajo radi celo povsem navadne mehke deke ali druge kose tekstila, če tudi niso v obliki igrače.

 plišaste igrače

Plišaste igrače lahko otrokom pomagajo narediti prvi korak v samostojnost. Majhnim otrokom se lahko svet zdi velik, strašljiv in pretresljiv brez zaščite staršev ob njih ves čas. S plišastim prijateljem se lahko otroci počutijo, kot da imajo vedno ob sebi zaščitnika, ki jim daje samozavest, da sami raziskujejo svet. Plišaste igrače lahko otrokom pomagajo pri soočanju s svojimi kompleksnejšimi čustvi in razumevanju teh čustev. Namesto da bi izražali čustva, ki jih je pretežko razumeti, kaj šele izraziti, lahko otroci uporabijo svoje plišaste igrače, da jim odigrajo vloge na način, ki se jim zdi smiseln.

Te mehke igrače lahko pomagajo otrokom izpopolniti svoje jezikovne in govorne sposobnosti. Ko se otroci pogovarjajo s svojimi plišastimi živalmi in drugimi plišastimi prijatelji, poslušajo tudi zvok svojega glasu, sami ugotavljajo, kako bi najbolje povedali, kar želijo povedati in vadijo svoje sposobnosti izgovorjave. Konec koncev, več kot bodo otroci govorili, ne glede na to, ali se bodo pogovarjali z vami ali svojimi plišastimi živalmi, več bodo vadili in boljši bodo v komunikaciji. Plišaste igrače lahko pomagajo otrokom, da se bolje razumejo z drugimi. Družbena pravila in norme so lahko lekcije, ki se jih je najtežje naučiti. Celo nekateri odrasli se občasno še vedno spopadamo s tem. S plišastimi prijatelji in punčkami lahko otroci vadijo varno premagovanje teh ovir z igranjem scenarijev in eksperimentiranjem z različnimi možnostmi. Zato jih potrebujejo.

Otrokom lahko pomagajo tudi pridobiti občutek nadzora nad svojim svetom. Vendar ko otroci prevzamejo vlogo starša ali skrbnika namesto svojih plišastih prijateljev, postane del tega sveta nenadoma popolnoma obvladljiv, razumljiv in varen.

Rate this post