Resasti bradovec je zdravilna in okusna goba

Resasti bradovec je zanimiva goba brez klobuka, ki raste na štorih tudi pri nas in jo gojijo na kmetijah. Goba bradovec resasti jer znana v kulinariki in v medicini. Prvi so jo uporabljali Kitajci za zdravljenje, pa tudi v prehrani, ker ima izjemno dober okus. Zdravilo resasti bradovec se naredi tako, da se pobere zrela goba, se jo posuši ne pravilen način in se jo uživa, kot prah ali kot tablete, ki so prehransko dopolnilo. Ta goba je super nadomestek za meso, ki je zelo okusen in vpliva na naše telo pozitivno, ker vsebuje številne zdravilne snovi.

resasti bradovec

Resasti bradovec (latinsko Hericium erinaceus) je goba, ki je užitna. Ima zelo unikaten in privlačen videz. Morfološko gre za gobo brez klobuka, katero se da prepoznati po značilni strukturi bele kepe z visečimi resicami. Ta goba naj bi pomagala težavah z živci, kot so nervoza, nemir, strah, depresija in stres. Uporabljali naj bi ga tudi tisti, ki imajo želodčna in črevesna obolenja ali pa se spopadate z dermatološkimi problemi.

Resasti bradovec spada med super živila zaradi kemičnih snovi, ki jih vsebuje. Te snovi vplivajo na naš organizem tako, da ga zdravijo ni poživljajo. V njem so torej aktivne komponente, kot so beta glukani, fitosterini, sitosteroli in ergosterini. Resasti bradovec vsebuje še esencialne kisline in cink, železo, selen, niacin, biotin, vitamin D ter tudi različne polisaharide ter polipeptide. Vse pa so za naše telo zelo pomembe, ker so del ravnovesja, ki skrbi za naše zdravje in dobro počutje.

Če nimamo teh snovi, če jih ne vnašamo s pravilno prehrano, potem je nujna dodatna prehrana, kot je ta goba, da nadomesti to, česar nimamo. Kako pa izveste, česa nimate? Najboljši je krvni izvid in posvet z zdravnikom ali prehranskim svetovalcem. Tudi vaše splošno počutje, če ni dobro, poskusite to gobo in če se bo vaše počutje bistveno izboljšalo, je to to.

Rate this post