Kako izbrati pravi toner za vaš laserski tiskalnik?

Pomemben element potrošnega materiala za laserske tiskalnike so tonerji. Pred nakupom je ključno, da se preveri model tiskalnika ter razpoložljive ponudbe na trgu. Toner vsebuje barvni prah, ki ga tiskalnik z laserjem zapeče na papir. Tiskalniki s tonerji so najbolj primerni za tiste uporabnike, ki veliko tiskajo. Črni tonerji omogočajo tisk do 2000 strani, medtem ko pa barvni tonerji omogočajo malo manj.

Izbrati originalne ali kompatibilne tonerje?

Eden od glavnih prednosti tonerjev je njihova obnovljivost, ker se barvni prah v tonerju lahko ponovno natrese, ne da bi kvaliteta tiska zmanjšala. Večina tonerjev ima časovno neomejeno garancijo in lahko zdržijo nekaj let, le če se jih zaščiti pred vlago, ki lahko povzroči, da se barvni prah sprijema. Za dosego kakovostnega tiska so pomembni tako dobri tiskalniki kot tonerji. Vendar pa ni vedno nujno, da je kakovost tiska primarna, včasih je potreben zgolj tisk običajnih dokumentov. V tem primeru uporabimo cenejše tonerje. S takim pristopom lahko prihranimo denar doma ali v podjetju.

Toner

Ko želimo izbrati kakovostnejši toner, se večinoma odločamo med originalnimi in kompatibilnimi tonerji. Originalni tonerji so prva izbira, ko je kakovost pomembna, medtem ko pri tisku besedil razlike v kakovosti med originalnimi in kompatibilnimi tonerji niso opazne. Torej je pri izbiri tonerja pomembnejši dejavnik cena in dolga življenjska doba, kot pa kakovost. Pri nakupu je potrebno preveriti, kakšno zmogljivost ima posamezni toner in koliko strani se lahko z njim natisne. To nam omogoča, da izračunamo stroške tiska na posamezno stran in se odločimo za tiste tonerje, kjer so stroški najnižji. Slediti pa je potrebno tudi navodilom za shranjevanje, saj lahko pravilen način shranjevanja in uporabe podaljša življenjsko dobo tonerja ne glede na znamko ali ceno.

Kako podaljšati življenjsko dobo tonerjev?

Če želite podaljšati življenjsko dobo tonerjev, lahko sledite nekaj korakom. Ko računalnik prikaže obvestilo o praznih tonerjih, se ne odločite takoj za zamenjavo. Preverite, ali je toner res prazen, saj občasno prihaja do napake, ki prikaže napačne informacije. Če se zdi, da so tonerji prazni, jih lahko vzamete iz tiskalnika in nekajkrat pretresete, saj lahko prah v notranjosti tonerjev tvori grudice, ki jih je treba razbiti, da se tonerji obnovijo. Drugi dejavnik, ki vpliva na življenjsko dobo tonerjev, je njihova pravilna hramba. Tonerje hranite v hladnem in temnem prostoru, v originalni embalaži in jih položite v pravilen vodoravni položaj. S tem se prepreči nabiranje prahu na eni strani, kar zmanjša količino praška, ki ga lahko uporabljate.

Prav tako pred vstavitvijo tonerjev v tiskalnik, imejte tonerje nekaj ur v prostoru, kjer se nahaja tiskalnik, da se stabilizirata na enaki sobni temperaturi. Če ne potrebujete barvnega tiska, uporabljajte samo toner s črnim prahom, saj boste tako prihranili pri stroških tiska. Sledenje tem korakom vam lahko pomaga podaljšati življenjsko dobo tonerjev, kar vam bo prihranilo denar in povečalo učinkovitost tiskanja.

Kako pravilno menjati tonerje v tiskalniku in kje najti navodila?

Tonerji se običajno nahajajo za loputo v barvnih tiskalnikih, a natančna lokacija tonerja se lahko razlikuje od modela do modela. Vse informacije o menjavi tonerja so navadno na voljo v priročniku za uporabo tiskalnika, ki ga dobite skupaj s tiskalnikom. Če priročnika nimate pri roki, lahko poiščete navodila za zamenjavo tonerja na spletu. Veliko proizvajalcev tiskalnikov ponuja brezplačna navodila v obliki PDF dokumentov, ki so na voljo na spletnih straneh proizvajalca. Tam si lahko preberete navodila za uporabo tiskalnika in podrobnejša navodila za zamenjavo tonerja.

Toner za laserski tiskalnik lahko pride v različnih barvah, odvisno od potrebe po vzpostavitvi štiribarvnega sistema CMYK. To pomeni, da potrebujemo ločene tonerje za črno, modro, rdečo in rumeno barvo. Da bi našli pravi toner za svoj tiskalnik, moramo poznati model naprave, saj je na trgu na voljo na tisoče različnih tonerjev. Strokovnjaki priporočajo uporabo izvirnih tonerjev proizvajalcev naprav. Tonerje je treba menjati, ko so prazni, kar opozori tudi tiskalnik. Pri nekaterih vrstah naprav se lahko poraba barve in drugi parametri tudi natisnejo.

Nadomestni tonerji postajajo vse bolj priljubljeni med poslovnimi uporabniki

Nadomestni, oz. kompatibilni tonerji postajajo vse bolj priljubljeni izbira, saj je nakup novega tonerja lahko precejšen finančni zalogaj. Zlasti poslovni uporabniki, ki svoje tiskalnike uporabljajo na dnevni ravni, hitro iztrošijo toner in potrebujejo novo zalogo. V takih primerih je smiselno premisliti o nakupu kompatibilnega tonerja, ki ga izdelujejo drugi proizvajalci, ločeni od tistega, ki izdeluje naš tiskalnik. Navkljub temu, delujejo v tiskalniku prav tako učinkovito kot originalni tonerji, vendar so lahko do 50% cenejši. Tonerji so sestavljeni iz barvnega prahu, ki ima dolgo obstojnost, kar je velika prednost. Če želimo pri tiskanju največ prihraniti, lahko izberemo obnovljen toner, ki je bil ponovno napolnjen z barvnim prahom.

Rate this post