Vloga za soglasje za sončno elektrarno – kaj je dobro vedeti?

Preden se odločite za izgradnjo samooskrbne elektrarne na sončne celice, morate pridobiti določena dovoljenja in urediti pomembno dokumentacijo. Med njimi je tudi vloga za soglasje za sončno elektrarno, ki jo mora odobriti vaš siceršnji ponudnik za distribucijo električne energije. Za postavitev sončne elektrarne morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Med najpomembnejše sodijo:

  • stanje omrežja ter električne napeljave,
  • oddaljenost hiše od transformatorske postaje,
  • obremenjenost omrežja.

vloga-za-soglasje-za-sončno-elektrarno

Ker mora biti vloga za soglasje za sončno elektrarno natančno in pravilno izpolnjena, se lahko pri njenem izpolnjevanju obrnete na strokovno pomoč. Pri pomembnem postopku pridobivanja soglasja vam lahko pomaga tudi podjetje Sončni sistemi d.o.o., ki ima s področja samooskrbe s sončno energijo dovolj izkušenj in znanja. Z njihovo pomočjo boste hitro in enostavno uredili soglasje in ostalo potrebno dokumentacijo za priključitev vaše sončne elektrarne.

Pogoji za priključitev sončne elektrarne

Sončne elektrarne so v zadnjih letih postale izjemno priljubljen način za zagotavljanje energetske neodvisnosti gospodinjstev. K temu najbolj prispeva dejstvo, da so cene energentov poskočile v nebo. Čeprav je začetni vložek za izgradnjo samooskrbnega sistema dokaj visok, pa se le ta kaj kmalu povrne, predvsem v obliki bistveno nižje položnice za elektriko. Danes lahko kot pomoč pri izgradnji elektrarne pridobite tudi posebno EKO subvencijo, ki dodatno pomaga znižati začetni finančni vložek.

Izvajalec sicer sončne celice postavi zelo hitro, vendar pa se navadno nekoliko zavleče pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj in dokumentov. Zato je zelo pomembno, da se podučite o samem postopku postavitve in priključitve v sistem, za pomoč in strokovni nasvet pa se obrnete na zanesljivega ponudnika.

vloga za soglasje za sončno elektrarno 1

V prvi vrsti je pomembno, da se seznanite z vsemi pogoji, potrebnimi za priključitev naprave za samooskrbo na notranjo inštalacijo. Slednje zahteva podjetje za distribucijo električne energije, zato morajo biti nujno izpolnjeni:

  • soglasje za priključitev sončne elektrarne – bodisi z odobreno izhodno močjo ali zavrnjeno izhodno močjo; to so hibridne elektrarne,
  • vgrajen dvosmerni merilni števec,
  • sklenjena pogodba o dobavi z dobaviteljem.

Nova vloga za soglasje za sončno elektrarno

V letu 2023 je prišlo na področju samooskrbe in sončnih elektrarn do nekaterih sprememb. Posamezniki, ki so vlogo oddali do konca leta 2023, bodo še lahko uporabljali elektriko v okviru sistema neto meritev. Če pa je bila vloga za soglasje za sončno elektrarno oddana po novem letu pa bo koriščenje električne energije potekalo pod drugačnimi pogoji kot do sedaj. Prav zaradi teh novosti so vse bolj priljubljeni hranilniki električne energije, ki omogočajo, da proizvedeno elektriko shranite za kasnejšo uporabo in tako viškov ne potrebujete oddati nazaj v sistem izbranega distributerja.

Na vsa dodatna vprašanja pa naj vam odgovorijo strokovnjaki pri podjetju Sončni sistemi d.o.o.

Rate this post