Sonaravno vrtnarjenje za začetnike

Vrtnarjenje za začetnike ni prav preprosto, ker je potrebno razumeti kar nekaj pravil glede kemije, biologije in fizike, to so procesi, ki se dogajajo zunaj na prostem v naravi in tudi v pokritih rastlinjakih. Najprej je treba vedeti, kako pripraviti zemljo. Potem, kako sejali in saditi ter kdaj. Sledi vzgoja rastlin ter njihovo pobiranje, če so take, da ima od njih koristi in niso zgolj okrasne. Na tej povezavi so zbrani nasveti za učinkovito vrtnarjenje za vse, ki še nikoli niste tega delali, pa vas veseli in bi radi preizkusili. To je super, ker kar vsadite, lahko tudi zraste, včasih pa tudi ne, odvisno je največ od vremenskih pogojev in klime ter seveda od kakovosti semena. Slednjemu se lahko izogne tudi tako, da kupite sadike, ki so že vzgojene pa boste pridelek imeli že precej prej in bo bolj gotovo, da sploh bo.

vrtnarjenje za začetnike

Vrtnarjenje za začetnike je najprej naporno in včasih stresno, ampak ko pa rodijo rastline je veselje nepopisno. Nekateri začetniki pa se ne obremenjujejo in naredijo po instinktu pa jim vse uspe. Ti imajo naraven talent zapisan v genih in ga že takoj spustijo na plano, kar je res super. Najprej se morate odločiti, kakšno vrtnarjenje za začetnike je za vas sprejemljivo. Ali se boste odločili za klasično vrtnarstvo, za biološko, ekološko lai sonaravno.

Sonaravno vrtnarjenje za začetnike je najlažje, ker gre za vrtnarjenje brez prekopavanja tako, da naredite gredice samo z luknjicami v tla ter pustite naravi da vse opravi sama. Vi le priskrbite zastirko iz trave pa je. Zemljo potem zrahljajo deževniki, krti poskrbijo za škodljivce v zemlji, ptice in pikapolonice ter sršeni pa poskrbijo za škodljivce na lastinah.

Za vrtnarjenje za začetnike je pomembno tudi to, da veste, katere rastline gredo skupaj. Nekatere se marajo me sabo, druge se izključujejo. Nekatere rastline dobro gnojijo zemljo in proizvajajo dušik, ki ga rabijo rastline za rast.

Rate this post