Žari za naš dom in katerega izbrati

Vsi vemo kako unikaten okus ima hrana pripravljena na žaru, kar je tudi razlog, da jo tako veselo jemo, ko nas obišče poletje. Toda vsi žari si niso enakovredni in so kot taki primerni drugačnim ljudem.  Plinski, električni ali žari na oglje imajo vsi enak cilj, vendar njihovo delovanje ni enako, zato je pred nakupom dobro vedeti kateri bi bil za nas bolj primeren.

žari

Plinski žari so eni izmed bolj priljubljenih in delujejo na plin. Idealni so za ljudi, ki si želijo hitro začeti peči in se ne želijo ukvarjati s pripravo in čiščenjem oglja. Hitro se segrejejo in to toploto tudi dolgo ohranjajo, tako da so primerni za dolgo, ter večkratno uporabo. Njihova uporaba je preprosta in tako primerna za začetnike, ki nimajo veliko izkušenj s pečenjem na žaru. Žari na oglje delujejo, tako kot ime pove, na oglje in tako, za razliko od plinskega, potrebujejo dosti več časa, da dosežejo temperaturo potrebno za delovanje. To lahko traja okoli 30 minut čemur lahko nato dodamo še ves čas, ki ga bomo morali nameniti uravnavanju te temperature. Prav zaradi tega so bolj primerni za tiste, ki se na peko na žaru že kar spoznajo in so temu pripravljeni nameniti dosti časa in pozornosti. Rezultat vsega tega dela pa je seveda tisti okus, ki ga imamo vsi najraje. Nazadnje imamo še električne žare, ki so preprosto rečeno namenjeni uporabi kjerkoli pač smo. Namenjeni so ljudem, ki mogoče nimajo na voljo veliko prostora ali pa preprosto nočejo zapraviti veliko denarja za žar. Prednost takega žara je seveda možnost uporabe tako zunaj kot znotraj.

Vsi ti žari imajo svoj namen, tako da je na osebi, da se odloči kateri od njih jim bolj ustreza. Upoštevati moramo pač kako pogosto ga mislimo uporabljati, kje bomo pekli, ali imamo prostor zanj in koliko smo zanj pripravljeni odšteti.

Rate this post