Znanstveniki pravijo, da čebele poznajo osnovne matematične operacije

Vam matematika povzroča težave? Imamo nekaj spodbude za vas. Nova študija pravi, da čebele poznajo osnovne matematične operacije, čeprav imajo miniaturne možgane. Če zmorejo one, zmorete tudi vi!

Študiji so izvedli avstralski raziskovalci z univerze v Melbournu. Pokazali so, da je možno čebele naučiti odštevanje in seštevanje. Nova raziskava bo pomagala znanstvenikom bolje razumeti razmerje med velikostjo možganov in njihovo zmožnostjo opravljanja kompleksnih procesov.

Številne živali razumejo koncept števil na osnovni ravni za nekatere bistvene naloge. Toda do sedaj je le nekaj živali dokazalo, da znajo tudi odštevati in seštevati. Čebele se pridružujejo seznamu teh živali, na katere so že šimpanzi, afriške sive papige in pajki.

Razkritje, da že majhni čebelji možgani lahko razumejo osnovne naloge kot sta seštevanje in odštevanje, bo imelo tudi posledice za razvoj umetne inteligence. Lahko bi nam pomagala narediti manjše računalnike, ki bodo še zmeraj obdelovali podatke z velikimi hitrostmi.

čebele

Znanstveniki so študijo zasnovali tako, da so 14 čebel najprej naučili prepoznati barvo kot simbol za odštevanje ali odštevanje (Modra za seštevanje, rumena za odštevanje). Zatem so čebele poslali v labirinti. Na vhodu v labirint so čebele videle skupek likov, ki so bili modre ali rumene barve. V labirintu so imeli na voljo dve poti. Če so na vhodu čebele najprej videle moder (seštevanje) lik je bila pravilna pot tista, ki je imela en dodaten lik, če so videle rumen (odštevanje) lik pa tista pot, ki je imela en lik manj.

Poskus so izvedli stokrat. Vsakič, ko je čebela pravilno odgovorila je za nagrado dobila kapljico sladkane vode, za napačen odgovor pa kislo vodo.

Po preizkusih je prišel čas da poskus ponovijo brez nagrade ali kazni. Tudi v tem primeru so čebele izbrale pravilen odgovor v približno 68 odstotkih primerov.

Seštevanje in odštevanje verjetno ni preveč koristno v vsakodnevnem življenju čebel, vendar nam pokaže, da imajo čebele boljše kognitivne sposobnosti, kot smo nekoč predvidevali, kar jim brez dvoma koristi.

Raziskovalci upajo, da bodo rezultati te študije ljudem pokazali, da žuželke niso neinteligentne in lahko opravljajo tudi kognitivno bolj zahtevne naloge.

5/5 - (2 votes)