Zobna prevleka je odlična rešitev za popravilo poškodovanega zoba

Če imate poškodovane zobe, je morda čas za zobne prevleke. Gre za odličen način za popravilo zobnih poškodb, v primeru, da je naravna zobna krona tako poškodovana, da se je s plombiranjem ne more več učinkovito obnoviti. To se zgodi predvsem v primerih, ko karies tako zelo poškoduje zobno krono, da te ni več mogoče kakovostno zaščititi z običajno zalivko.

In zakaj je zobna prevleka tako zelo učinkovit in priljubljen način pri popravilu poškodb zoba? Karies v veliki večini primerov poškoduje predvsem zobno krono, medtem ko je korenina še popolnoma zdrava. Zakaj bi torej pacient izgubil celoten zob? Namesto tega se odstrani le zgornji del zobne krone, na njeno mesto pa se namesti novo zobno prevleko. S pomočjo zobne prevleke se tako zdrav del zoba ohrani, ostanek oslabljenega dela pa se učinkovito zaščiti pred nadaljnjimi poškodbami in morebitnimi zlomi.

zobna prevleka

Kdaj se odločiti za zobno prevleko?

Ali ste primerni kandidat za namestitev zobne prevleke se odloči zobozdravnik ob temeljitem pregledu. Spodaj vam predstavljamo primere, ko zobna prevleka najboljša rešitev za popravilo vašega zoba:

  • v kolikor ima vaša naravna zobna krona poke, ki bi lahko prehajale tudi na korenino in jo tako močno poškodovale,
  • zobna prevleka se uporablja tudi za pokritje zob, ki so močno zabarvani in ni druge možnosti za ustrezno sanacijo,
  • za nadgradnjo zobnega implantata,
  • za izdelavo zobnega mostička, v primerih, da pacientu manjka en ali več zob,
  • za znatno izboljšanje oblike obstoječega zoba,
  • zobne prevleke igrajo zelo pomembno vlogo v estetskem zobozdravstvu in omogoča ustvarjanje popolnoma naravnega videza zob.

Poznamo različne zobne prevleke

V zobozdravstvu so na voljo različne zobne prevleke. Katero vrsto bo uporabil zobozdravnik je odvisno od več različnih dejavnikov, kot so obsežnost poškodbe, stanje zob in morebitne reakcije pri pacientu. Sicer pa poznamo kovinske, keramične porcelanaste in cirkonijeve prevleke. Za izbiro ustreznega materiala pa se bo vedno odločil vaš osebni zobozdravnik.

Rate this post